about me

Scurt istoric

Grădinița cu Program Prelungit "Dr. Ion Ratiu", Turda functioneaza intr-o cladire foarte veche, care a apartinut memorandistului Dr. Ioan Ratiu,luptator pentru drepturile romanilor din Transilvania. Personalitate marcanta a istoriei romanesti,cel mai mare fiu al Turzii din veacul al IX-lea, Dr.Ioan Ratiu s-a facut aparatorul cel mai generos al taranilor romani.Cancelaria sa avocateasca din Turda, timp de trei decenii, pana in 1892 a fost o adevarata fortareata de aparare a intereselor poporului.
In dorinta readucerii in memorie a numelui marelui memorandist, in anii postrevolutionari, in care tot mai multe unitati scolare si-au schimbat numarul cu un nume si institutia noastra, fosta Gradinita nr.13 si-a schimbat denumirea incepand cu 1 noiembrie 1993,devenind Gradinita "Dr. Ion Ratiu".


Aceasta institutie a fost infiintata in anul 1959,fiind denumita atunci Gradinita nr.2,apoi din anul 1978 prin unificarea cu Gradinita nr.12,a devenit Gradinita Nr.13. La infiintare si multi ani dupa aceea unitatea a functionat cu un numar restrans de grupe 2-3 avand ca spatiu doar cladirea centrala,pentru ca mai tarziu printr-o extindere sa-si mareasca spatiul si capacitatea de cuprindere a mai multor copii de varsta prescolara. Din anul 1994 pana in 2008 a functionat cu 5 grupe,iar din 2009 functioneaza cu 4 grupe de copii,oferind parintilor posibilitati de educare si ingrijire a copiilor inca de la varsta de 3 ani iar acum cand se vorbeste tot mai mult de educatia timpurie ,cu debutul varstei prescolare inca de la varsta de 2 ani. Gratie unui colectiv didactic competent ,in mare majoritate tanar,copiii se bucura aici de un sistem educativ de cea mai buna calitate, avand asigurat un ambient deosebit de placut,o excelenta baza didactico-materiala si o incantatoare curte de joaca. Prin diversitatea modalitatilor de antrenare atat a copiilor cat si a parintilor in activitati extracurriculare interesante,cat si prin atragerea acestora la zidirea unuifundament material care ne ajuta sa tinem pasul cu tehnologiile moderne,gradinita noastra si-a format un bun si merituos resume pe care dorim sa-l mentinem si in continuare.

Din arhiva existenta, reiese că Grădinița cu Program Normal ”Dr.I.Rațiu” Structura 1 a functionat pana in anii 1984- 1985 pe strada Dr. Ion Ratiu Nr. 5. In urma demolarii din perioada comunista gradinita s-a mutat si a functionat cu 2 grupe de copii in incinta Gradinitei cu P.P. Dr. Ion Ratiu, apoi la Clubul Copiilor si din 1993a funcționat pe strada B.P. Hasdeu Nr.4, in curte cu clasele I-IV ale scolii Teodor Murasanu. Gradinita a functionat si in cladirea Colegiului "Dr.Ion Ratiu",situata pe str. Aurel Vlaicu nr. 3, cu 2 grupe, 2 educatoare titulare.Actualmente gradinita functioneaza in cladirea scolii „Teodor Murasanu”, str.Dr.I.Ratiu” nr 53, cu o grupa de 25 copii, program normal,o educatoare titulara.

Gradinita cu Program Normal"Dr.Ion Ratiu"Structura 2 se afla situate pe str. Cheii nr.11,fiind infiintata din anul 1955, cand si-a inceput activitatea cu doua grupe de copii- o grupa la sectia romana si una la sectia maghiara.Pe atunci gradinita functiona in medie cu 50 de copii si doua cadre didactice.La cativa ani dupa inflintare,din lipsa de copii sectia maghiara s-a desfiintat si de atunci a functionat o perioada, pana in 2011 cu doua grupe la sectia romana.Din lipsa de spatiu gradinita a functionat cu program alternativ (dimineata si dupa amiaza),avand prioritate copiii din grupele mare si pregatitoare pentru scoala. In prezent, gradinita, cu o grupa de 25 de copii, functioneaza intr-o casa nationalizata care in ultimii ani a fost subiect de discutie ,existand perioade in care,se stia ca este o cladire revendicata.

Gradinita cu Program Normal"Dr.Ion Ratiu"Structura 3 s-a infiintat in anul 1957,pe str.Castanilor nr.22,numindu-se atunci Gradinita cu orar redus nr.11,primind mai tarziu denumirea pe care o poarta si astazi,Gradinita cu Program Normal nr.11.De la infiintare si pana in prezent a functionat in aceeasi locatie,o casa nationalizata,în prezent revendicata,fiind singura gradinita din zona Bailor Sarate Turda.In aceeasi cladire,la mansarda si la demisol mai locuiesc doua familii.La inceput gradinita a functionat cu 2 grupe de copii iar din anul 2003 pana in 2009 a functionat doar cu o singura grupa,din cauza exodului populatiei tinere din zona spre locuri de munca din strainatate si a existentei populatiei imbatranite in aceasta zona.Actualmente gardinita functioneaza cu doua grupe de copii, 40, in regim de program normal, cu doua educatoare.