Ai întrebări?
0264 312 039

Scurt istoric

Cum a început povestea grădiniței

Grădinița cu Program Prelungit „Dr. Ion Rațiu”, Turda functionează într-o clădire foarte veche, care a aparținut memorandistul Dr. Ioan Rațiu, luptător pentru drepturile românilor din Transilvania.
Familia memorandistului Ioan Rațiu a locuit în această casă până în anul 1892, an în care, în urma unor evenimente neplăcute a fost nevoită să se refugieze la Sibiu.
În dorința readucerii în memorie a numelui marelui memorandist, în anii postrevoluționari, în care tot mai multe unități școlare și-au schimbat numărul cu un nume și instituția noastră, fosta Gradiniță nr.13 și-a schimbat denumirea, începând cu 1 noiembrie 1993, devenind Gradinița „Dr. Ion Ratiu”, după fiul acestuia, politicianul.
Această instituție a fost înființată în anul 1959. La înfințare și mulți ani după aceea unitatea a funcționat cu un număr restrâns de grupe, 2-3 având ca spațiu doar clădirea centrală, pentru ca mai târziu, printr-o extindere să-și mărească spațiul și capacitatea de cuprindere a mai multor copii de vârstă preșcolară. Din anul 1994 până în 2008 a funcționat cu 5 grupe, iar din 2009 funcționează cu 4 grupe de copii, oferind părinților posibilități de educare și îngrijire a copiilor încă de la vârsta de 3 ani. Grație unui colectiv didactic competent, în mare majoritate tânăr, copiii se bucură aici de un sistem educativ de cea mai bună calitate, având asigurat un ambient deosebit de plăcut, o bază didactico-materială corespunzătoare și o încântătoare curte de joacă. Prin diversitatea modalităților de antrenare atât a copiilor cât și a părinților în activități extracurriculare interesante, cât și prin atragerea acestora la zidirea unui fundament material care ne ajută să ținem pasul cu tehnologiile moderne, grădinița noastră și-a format un bun și merituos renume pe care dorim să-l menținem și în continuare.

Structura 1

Din arhiva existentă, reiese că Grădinița cu Program Normal „Dr.Ion Rațiu„ Structura 1 a funcționat până în anii 1984-1985 pe strada Dr. I. Rațiu Nr.5. în urma demolării din perioada comunistă grădinița s-a mutat și a funcționat cu 2 grupe de copii în incinta Grădiniței cu P.P. Dr. Ion Rațiu, apoi la Clubul Copiilor și din 1993 a funcționat pe strada B.P. Hașdeu Nr.4, în curte cu clasele I-IV ale școlii Teodor Murășanu. Actualmente grădinița funcționează în clădirea școlii „Teodor Murășanu”, str. Dr.I.Rațiu nr.53, cu o grupă de 25 de copii, program normal.

Structura 2

Gradinița cu Program Normal „Dr.Ion Rațiu” Structura 2 se află situată pe str. Cheii nr.11, fiind înființată în anul 1955, când și-a început activitatea cu două grupe de copii – o grupă la secția română și una la secția maghiară. Pe atunci gradinița funcționa în medie cu 50 de copii și două cadre didactice. La câțiva ani după înființare, din lipsă de copii secția maghiară s-a desființat și de atunci a funcționat o perioadă, până în 2011 cu două grupe la secția română. În prezent, gradinița funcționează cu o grupă de 25 de copii program normal.

Structura 3

Gradinița cu Program Normal „Dr.Ion Rațiu” Structura 3 s-a înființat în anul 1957, pe str. Castanilor nr.22, numindu-se atunci Grădinița cu orar redus nr.11. De la înființare și până în prezent a funcționat în aceeași locație, o casă naționalizată, fiind singura gradiniță din zona Băilor Sărate Turda. La început gradinița a funcționat cu 2 grupe de copii iar din anul 2003 până în 2009 a funcționat doar cu o singură grupă, din cauza exodului populației tinere din zonă spre locuri de muncă din străinătate și a existenței populației îmbătrânite în această zonă. Actualmente grădinița funcționează cu două grupe de copii, în regim de program normal, cu două educatoare.
Te așteptăm în vizită la noi, cu multe zâmbete și copii ștrengari